donderdag 22 augustus 2013

Column: de (harde) waarheid

Vol trots stap je de kapperszaak uit. Je hebt na veel wikken en wegen het besluit genomen om je haren in een korte bob te knippen en twee tinten lichter te verven. Je bent er zó blij mee! De volgende ochtend kom je op school. Al je vriendinnen reageren super enthousiast, volgens hun is je nieuwe kapsel echt helemaal te gek! In de pauze ga je naar de toilet. Als je in het hokje zit, hoor je twee klasgenoten van je die voor de spiegel make-up bij staan te werken. 'Heb je dat nieuwe kapsel van HAAR gezien,' giechelt de ene. 'Ja! Ik vind het zó lelijk!' Lachend om jou lopen ze verder. De rest van de dag heb je een pest humeur.

Herkenbaar? Helaas komt deze situatie vaak voor. Je stapt uit je comfort-zone en probeert iets nieuws. Iedereen reageert positief, op een paar mensen na. Wat boeit het nou wat dat ene meisje uit je klas nou van je vindt, zal je misschien denken. Maar als je wat gevoeliger bent, zoals velen onder ons, boeit dat jou wél. Hoeveel mensen ook zeggen dat wat jij hebt gedaan/geschreven/gezegd leuk en aardig is, als ook maar één iemand zegt dat het stom of slecht is, blijft dat je bij. En iedere keer als je aan dat moment terug denkt, denk je aan die reactie. Vervelend, dat is zeker. Maar hoe komt dat nou? En wat kun je eraan doen?

Ik zal eerst een paar situaties toelichten. We zitten hier op girlscene, en als je deze blogpost leest ben je misschien zelf ook wel een blogger. Dan heb je ook vast wel eens te maken gekregen met negatieve reacties. Wat dacht je toen? Oh, misschien heeft ze wel gelijk, het is ook een stom artikel dat ik geschreven heb... Je snapt waarschijnlijk dat deze gedachte jou niet helpt of vrolijker maakt. Wat je dan wel moet denken? Jammer, dan, dat één persoon het niet kan waarderen, want er zijn nog twintig anderen die mijn blog wel leuk vinden! Zoiets bijvoorbeeld. Wat je in ieder geval niet moet denken is dat deze persoon gelijk heeft en dat hij of zij de waarheid spreekt.

Onze hersens zijn eigenlijk best wel gemeen ingesteld. We vinden het namelijk veel gemakkelijker om negatief te denken dan om positieve gedachtes te hebben. Het is veel simpeler om te denken "het is slecht, het is stom, dit lukt me niet". Toch moet je dat echt proberen te veranderen. Want het goede nieuws is dat positief denken aan te leren is! Je moet hiervoor gewoon de knop in je hoofd omzetten.
Bovendien, je kan niet perfect zijn. Verlang dat ook niet van jezelf. Er zullen altijd mensen zijn die jou kritiek leveren of jaloers zijn en daarom gemene dingen zeggen. Kijk maar eens bij de reacties op je favoriete bekende blogger. Die heeft misschien wel honderden reacties op zijn artikel, maar zeker niet allemaal positief. Dat gaat ook niet, en dat moet je ook niet willen veranderen. Probeer het gewoon in een ander daglicht te zien.

Tot slot wil ik zeggen dat er ook nog zoiets is als opbouwende kritiek. Soms willen mensen je helpen en geven ze kritiek om je advies te geven. Het zijn niet allemaal slechteriken in deze wereld;). Je weet zelf wel wanneer iemand oprecht is of wanneer iemand gewoon zit te trollen!

Dus, geniet van alle mooie momenten en negeer het slechte, want jij weet heel goed of het de (harde) waarheid is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten