vrijdag 23 augustus 2013

Column: Leraren! Wat moet je ermee?

School is weer begonnen, we worden weer verplicht om urenlang op ons zitvlak te zitten en aantekeningen te maken. En, natuurlijk, luisteren naar ons meest favoriete soort mens: de leraar. Als je het mij vraagt zijn leraren echt een aparte diersoort. Ik bedoel maar, wie geeft er nou een proefwerk op als er de dag voor het proefwerk de finale van je lievelings programma komt?! Oké, dat is natuurlijk onzin (hoewel;), maar toch hebben we af en toe moeite met die leraren en dat is ook niet zo gek. Je kunt ze tenslotte niet uitkiezen! Zie dit artikel als een lerarenhandleiding, ik ga je de meest voorkomende soorten geven met advies. Enjoy;)

De ik-ben-ergens-halverwege-de-vorige-eeuw-blijven-steken leraar
We beginnen maar gelijk met een van de meest voorkomende soorten. Deze leraar is minstens vijfenvijftig, als het al niet meer is. Niets mis mee zou je zeggen? Behalve als hij er lesmethodes uit het jaar nul op na houdt. Zijn favorieten zinnen beginnen standaard met "Vroeger...". Hij slaat je nog net niet met een liniaal op je vingers als je je huiswerk niet hebt gemaakt. Hoe je met deze leraar moet omgaan? Accepteer dat hij de afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd. Ga niet de discussie aan, het zal je niks opleveren. Probeer ook de roddels over die ene knappe jongen te bewaren voor de pauze, want de kans is groot dat je anders vijf kantjes mag overnemen. Met pen en papier dus.

De ik-wil-maar-ik-kan-niet leraar
Dit is een beetje een zielige soort. Hij of zij heeft haar hele leven gedroomd over voor de klas staan en heeft alles, behalve eh, ja het talent om les te geven dus. Stilte in de klas is zeldzaam, net als een volledig uur les. Onder deze leraar zit nog ergens een mens verstopt, probeer daar een klein beetje rekening mee te houden. Hoewel, als je moet bijkletsen over die jongen, in deze les zal je waarschijnlijk niet zo snel straf krijgen. Het enige risico dat je loopt is dat je leraar een zenuwzinking krijgt of overspannen raakt, wat op zich best sneu is voor de persoon in kwestie.

De ik-heb-een-hekel-aan-kinderen leraar
Deze leraar is voor mij een grote vraag. Hij of zij doet niks anders dan ons het leven zuur maken. Overal worden kansen gezien om ons op te zadelen met nog meer onzinnige opdrachten, proefwerken en spreekbeurten. Zijn favoriet: het onverwachte SO. En dan vooral als er geen leerwerk is opgegeven. Dan gaat hij dus met een stalen gezicht verkondigen dat jullie allemaal waardeloze leerlingen zijn en dat je toch echt moet leren als je ooit een voldoende wil halen. Het is me altijd al een grote vraag geweest waarom mensen die zo'n hekel hebben aan kinderen leraar worden. Dus mijn enige tip: be prepared. Je weet maar nooit wat ze nou weer bedacht hebben...

De ik-ben-toe-aan-mijn-pensioen leraar
Deze leraar is oud, echt oud. Het zou je opa kunnen zijn. Heeft vast veel ervaring in het vak zou  je zeggen! Vast en zeker, maar dat is ver weggezakt. Het enige doel wat deze leraar nu nog voor ogen heeft is zo snel mogelijk door dit jaar heen zodat hij dan toch eindelijk aan zijn welverdiende (vind hij zelf) pensioen kan beginnen. Hij telt nog net niet de dagen af. Deze soort lijkt op de ik-ben-ergens-halverwege-de-vorige-eeuw-blijven-hangen leraar, maar vergt toch echt een andere aanpak.
Kletsen is vaak heerlijk in deze les, straf geven is namelijk te veel werk voor deze leraar. Reken dan wel op het feit dat dit vak dit jaar zelfstudie is, want van deze leraar hoef je niet veel support te verwachten.

De... leraar
Bestaat hij nog? Echt? Ja, hij bestaat nog! Zeldzaam weliswaar, maar hij is er nog. Deze leraar is vriendelijk, hij wil je echt wat leren. Hij snapt zowat dat je af en toe heel blij wordt van geen huiswerk en dat je die uitleg over die moeilijke wiskunde som gewoon nodig hebt. Ook als je het pas na vijf keer snapt. Voor deze leraar is geen advies nodig. Hij is menselijk en toch ook weer een hele goede docent. De perfecte combinatie, zeer zeldzaam en uniek, wees maar zuinig op 'm;).

Je snapt dat dit natuurlijk allemaal klinkklare onzin is, of toch niet? Het punt is dat we het er maar mee moeten doen. Dus probeer de eerst volgend les eens een keer vrolijk goedemorgen te zeggen tegen die altijd chagrijnige leraar. Spreek met je klas af dat je voor één keer je mond houdt in de klas bij de kan-geen-orde-houden leraar. Geef de leraar wat waardering voor zijn vak. Wie weet wat het je nog gaat opleveren... :)

Bron afbeeldingen: www.tumblr.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten