maandag 23 september 2013

Column: me, myself and I

'Jij doet dat wel ff hè? Jij bent nu toch niks aan het doen!' 'Oh, je zou echt een schat zijn als jij die presentatie af zou maken, ik heb daar echt geen tijd voor vanavond!'
Komt dit je bekend voor? Dan ben je waarschijnlijk een van de velen onder ons die altijd aan iedereen denkt, behalve aan zichzelf. Je hebt het de hele dag zo druk met het anderen naar hun zin maken dat je vergeet dat je het jezelf nog naar je zin moet maken of zelfs nog dingen moet doen. Op den duur kan dat erg vermoeiend zijn, en het je zelfs stress opleveren. Maar hoe komt dat? En beter nog, wat kun je er aan doen?

Iets voor iemand anders doen is goed. Je helpt een ander, en dat maakt jou ook weer gelukkig! Want hoe fijn is het om een dankbare glimlach te ontvangen als je een vriendin hebt geholpen met haar huiswerk? Of als je terugkomt van je vrijwilligerswerk in het bejaardentehuis. Dat gevoel is super. Maar sommige mensen vergeten zichzelf. Ze vergeten dat ze zelf ook de moeite waard zijn of soms zelfs even belangrijk als de anderen.


Als je doorslaat in het anderen helpen en vergeet aan jezelf te denken zijn er een aantal tips. Allereerst moet je bedenken waarom je dit doet. Is het omdat je gewoon graag anderen mensen helpt, en een behulpzaam persoon bent? Dat is prima, maar wen jezelf aan dat je eerst je eigen (school) werk afmaakt, voordat je een ander helpt.

Of misschien komt het omdat je erg onzeker bent en het je een goed gevoel geeft, het gevoel dat je iets waard bent. En ben je bang dat als je anderen niet helpt, je zelf ook niets voor stelt. Maar dat is niet waar! Natuurlijk ben jij heel veel waard. Doe eens een stapje terug en kijk wat er gebeurt. Er zullen zeker mensen zijn die naar jou toe komen en jou willen helpen!Wat ook nog kan, is dat je bang bent dat mensen boos op je worden als je niet doet wat ze van je verwachten. En dat ze dan gemeen gaan doen omdat je niet doet wat zij zeggen. Ten eerste moet je jezelf niet laten commanderen door iemand anders. Jij bepaalt wat je doet in je leven en wanneer en met wie. Ten tweede moet je jezelf afvragen of een vriendin die jou alleen aardig vind omdat je zoveel voor haar doet, wel een echte vriendin is. Echte vrienden snappen dat je soms geen tijd voor ze hebt omdat je zelf iets moet doen.

De eerste stap naar meer tijd voor jezelf is het durven zeggen van "nee". Veel mensen vinden dit eng, een het kan ook heel eng zijn. Maar probeer het maar eens uit, je zult zien wat voor een opgelucht gevoel je eraan over houdt! Bovendien draait het ook om de manier waarop je iemand verteld dat jij niet 'ff die presentatie af kan maken'. Zeg je het met een attitude van hier tot timboektoe of zeg je simpelweg "sorry, maar ik heb vanavond even geen tijd daarvoor". Dat maakt ook nog het verschil namelijk. Mensen zullen veel eerder een 'nee' accepteren als je niet Ms. Bitch herself uithangt.


Tot slot, geniet dan ook van je me-time! Van de tijd die je nu helemaal zelf kan besteden aan wat jij leuk vindt en waar jij zin in hebt. Nu heb je de kans! Nu hoef je natuurlijk niet zo'n egoïstisch iemand te worden die aan alleen denkt: 'me, myself and I', maar een klein beetje me, myself and I kan helemaal geen kwaad zo af en toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten