dinsdag 3 september 2013

Het imperfecte aan perfectie

Je hebt de hele avond zitten blokken. Morgen heb je een super moeilijk wiskunde proefwerk en je moet gewoon een acht hebben. Minstens. Om twaalf uur stop je. Voordat je gaat slapen kijk je nog even op je telefoon. Je hebt een bericht van je beste vriendin: 'Wat doe jij morgen aan met schoolfoto??'. Schoolfoto?!?! Maar daar heb je geen rekening mee gehouden in je planning! Halsoverkop ren je naar de badkamer om je haren te wassen en je nagels te lakken. Pas om twee uur lig je in bed. Uitgeput, en gestressed. En of je wiskundeproefwerk lukte? Je haalde een zeven, wat een tegenvaller. En die schoolfoto was ook al niet mooi... Wat nu?!

Herkenbaar? Dan behoor je tot de perfectionisten. Je wilt dat alles perfect gaat en als dat niet gebeurt raak je in de stress. En of dat nou over school gaat, over vriendschap, relaties of je uiterlijk dat maakt niet uit. Perfectie, daar streef je naar.


Perfectie is een doel dat nooit ophoudt. Als je het ene hebt bereikt, wil je het andere. Je zal nooit tevreden zijn, altijd moet alles beter, mooier en leuker. Maar dat gaat niet. En dat moet je ook niet van jezelf verlangen. Het kost je heel veel energie en het enige wat het je oplevert is stress en een ontevreden gevoel als het lukt. Maar hoe krijg je dan voor elkaar om minder perfectionistisch te worden?


Allereerst moet je stoppen met eisen stellen aan jezelf. Dat klinkt makkelijk, en misschien is het dat ook wel! Je hoeft niet van jezelf te verwachten dat je er altijd perfect uitziet, je altijd leuke kleren aanhebt, een hele groep vriendinnen om je heen, een vriendje, goede schoolresultaten...
Dat is teveel. Een doel aan jezelf stellen is prima, maar maak het niet te gek.


Probeer alles van de positieve kant te zien. Je hebt misschien geen acht voor je proefwerk, maar die dag heb je wél je vriendin geholpen met huiswerk en daardoor een goede daad gedaan!
Mooie dingen zijn ook niet altijd perfect. Kijk maar naar je familie. Je hebt ze vast wel eens met heel je hart gehaat, maar tegelijkertijd hou je heel veel van ze. Jullie band is niet perfect, maar wel iets heel moois.


Probeer je niet teveel te focussen op andere mensen. Niemand is perfect, echt niet. Ook niet dat ene meisje op school die er altijd fantastisch uit ziet, goede punten haalt en door iedereen geliefd is. Misschien zijn haar ouders wel aan het scheiden of is haar oma ziek, en is die glimlach alleen en verdediging. Of misschien is ze juist wel heel onzeker. Geloof je me niet? Kijk een naar programma's als "over de streep". Daar zie je dat mensen van wie je het totaal niet zou verwachten, ook issues blijken te hebben.


Tot slot, geniet van de mooie dingen! Probeer niet teveel te eisen aan jezelf, ben trots op wat je bereikt hebt en live, love & laugh!

Bron afbeeldingen: www.tumblr.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten